hotell i budapest

Se hela historien på ett enda ställe – på Vajdahunyadslottet
Tanken bakom Vajdahunyadslottet var ursprungligen en ploj – för vilken seriös byggmästare skulle bygga ett slott i 21 olika avdelningar där varje del representerar en egen era med sin egen arkitektur. För i Vajdahunyadslottet kan man beskåda allt från klassisk romersk och gotisk till renässans och barock. Bara genom att vandra genom slottet får man inblick i flera tusen års arkitekturkonst. Men det är ingen excentrisk miljonär eller galen vetenskapsman som låtit bygga detta slott – utan det tillkom som en önskan av det Ungerska folket.

1896 var Budapest värd för världsutställningen. Inför detta arrangemang lät man bygga flera olika monument och byggnader – för att kunna imponera på omvärlden så mycket som möjligt – något som alla städer som fick hålla i världsutställningen gjorde. I Budapest byggde man som aldrig förr och allt hann inte bli klart. En byggnad som inte ens var meningen att den skulle bli klar var Vajdahunyadslottet. Det byggdes helt i papp och trä och placerades i stadsparken. Det skulle se imponerande ut och representera många olika epoker och byggstilar.
Förebilden till huvuddelen av slottet var det Transylvanska slottet med samma namn.

Vajdahunyadslottet blev en mycket populär attraktion under världsutställningen – så populär att staden bestämde att bygga slottet i parken på riktigt. Så under åren 1896 till 1908 färdigställdes byggnaden under ledning av upphovsmannen Ignác Alpár.

Idag hittar man i slottet även jordbruksmuseet.
En liten detalj är också att på slottsgården hittar du en staty av mannen som nedtecknade Ungerns tidigaste historia. Men eftersom ingen vet vem det egentligen är så heter statyn Anonymus. Om du vidrör Anonymus penna sägs det bringa tur.

Om du åker till Budapest för att besöka Vajdahunyadslottet eller något av stadens andra sevärdheter kan du hitta ett bra hotell via http://www.hotell-budapest.se

No related posts.