Hur länge behöver man ta folsyra

Information om folsyra: Hur länge behöver man ta folsyra sedan man blivit gravid?
För att minimera risken för ryggmärgsbråck hos det nyfödda barnet rekommenderas gravida att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till vecka 12. Dock bör modern ha påbörjat att ta denna dos redan några veckor före graviditeten startar då det är precis i början som fostrets centrala nervsystem bildas – och det är där som folsyran gör nytta.
Eftersom många graviditeter inte är planerade rekommenderas alla kvinnor som kan tänkas bli gravida att konstant se till att de har ett intag på minst 400 mikrograf folsyra per dag.

Efter vecka 12 har folsyra ingen effekt mot ryggmärgsbråck. Däremot bör modern fortsätta äta folsyrakomplement eller mat som är rik på folat (naturens motsvarighet till folsyra) under hela graviditeten. Detta behövs för fostrets utveckling och mammans blodbildning – samt bådas cellförnyelse.
Mat som innehåller mycket folsyra är grönsaker, kål, rotfrukter, bär, frukt och fullkornsprodukter. Om kvinnan är vegetarian eller vegan räknar man med att halten av folat ska vara hög nog även före och under en graviditet. I dessa fall behöver kvinnan inte ta något extra tillskott med folsyra alls. Om du vill veta mer kan du läsa om folsyra på http://www.folsyra.org.

No related posts.