Städning & Hushållsnära tjänster

Städning & Hushållsnära tjänster

Regeringen tog ett beslut om skattereduktion för hushållsnära tjänster, gällande från 1 juli 2007. Detta innebär att du får anlita någon för städning, städhjälp, trädgårdshjälp, hjälp med barnpassning m.m. och endast betala halva priset. Du gör ett utlägg för hela arbetskostnaden men får via skattsedeln sedan dra av halva kostnaden och på så sätt får du hälften av utlägget tillbaka via skatten.

Ur Dagens industri 2007-11-22

Omdebatterad skattereform. Skatteavdrag för hushållsnära tjänster infördes av regeringen från 1 juli 2007. Privatpersoner kan ansöka om skattereduktion för tjänster som de köpt för maximalt 100 000 kr per år. Skatteavdraget är 50 procent av kostnaden. Hushållsnära tjänster är arbete som utförs i eller anslutning till bostaden. Hit räknas till exempel städning, fönsterputsning, dammsugning, strykning, barnpassning och vissa trädgårdssysslor. Tjänsten måste utföras av ett företag med F-skattsedel.

Antalet företag inom städbranschen har fördubblats efter att skatteavdraget för hushållsnära tjänster infördes. En av alla nya småföretagare i sektorn är Sofia Andersson. Hon har startat Nice at home.

I Dagens Industri 22 november 2007 berättar Sofia Andersson om bildandet av sitt nya städföretag. Hon såg att det fanns en stor potential i branschen och att folk behövde hjälp hemma. ”Folk köper sig själva tid ”, menar Sofia Andersson.

I samma tidning berättar Peter Svanborg att hans företag, Hjälp hemma, rekryterar en person i veckan och företaget har för närvarande 15 anställda men vissa svårigheter att expandera ytterligare.”Det är svårt att hitta personal”, säger Peter Svanborg.

Effekterna av skatterabatterna märks framför allt i storstäderna där efterfrågan är som störst. Många verkar nu välja att köpa sin städhjälp och andra hushållsnära tjänster vitt. En attitydförändring till hushållsnära tjänster i samhället tycks kunna skönjas. ”Många kunder säger att det inte alls fanns på tapeten att köpa städhjälp tidigare”, säger Peter Svanborg. Läs mer om hemstädning här , eller om du är intresserade av städtjänst av städbolag.

No related posts.