Till Sverige kom kaffet i slutet av 1600-talet.

Till Sverige kom kaffet i slutet av 1600-talet. Det blev snabbt populärt och i början 1700-talet fanns det redan en mängd kaffehus i Stockholm. Konsumtionen har ökat kontinuerligt sedan dess. Kaffe är idag världens näst största lagliga handelsvara – endast olja är större – och handel omsätter cirka 80 miljarder kronor varje år. Räknat per capita är Sverige och Finland de största konsumenterna. Den årliga produktionen ligger på någonstans runt 120 miljoner säckar. En säck väger 60 kg. Länge dracks det framför allt brygg- och kokkaffe. Under senare år har konsumtionsmönstren ändrats radikalt. Idag går fler och fler över till drinkar med espresso som bas. Varje år introduceras nya kaffedrinkar. Vanliga tillsatser inkluderar saft, vispad grädde, skummad mjölk, kanel och andra kryddor.

Modern espresso produceras genom att man under högt tryck pressar vatten genom ett finmalet kaffepulver. Kaffet du får ut är mörkare i färgen, starkare i smaken och fylligare. Korrekt bryggt ska kaffevätskan toppas av ett hasselnötsfärgat skum – vad som kallas crema. Det är viktigt att bryggningen görs under korrekt temperatur. Om vattnet är för varmt finns det risk att kaffet bränns och blir beskt. Om däremot vattnet inte är tillräckligt varmt förmår det inte dra ut kaffet fullständiga arom. Idealt ska temperaturen ligga mellan 88 och 92 grader Celsius. På informationssajten www.espressomaskin.eu kan du läsa mer om espresso. Vi hjälper dig hitta rätt espressomaskin! . Läs mer här

Related posts:

  1. Kaffe kommer i mängder av olika versioner